5.Sınıf Işığın Yansıması

<== 5.Sınıf Konularına geri dön
Ortaokul 5.SINIF ==> 5. ÜNİTE: Işığın Yayılması ==> Işığın Yansıması

Kazanımlar

F.5.5.2. Işığın Yansıması

Önerilen Süre: 6 ders saati
Konu / Kavramlar: Düzgün yansıma, dağınık yansıma, gelen ışın, yansıyan ışın, yüzey normali
F.5.5.2.1. Işığın düzgün ve pürüzlü yüzeylerdeki yansımalarını gözlemleyerek çizimle gösterir.
F.5.5.2.2. Işığın yansımasında gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali arasındaki ilişkiyi açıklar.

KONU: 5.Sınıf Işığın Yansıması

Işığın Yansıması

Işık koyu renkli yüzeylerde soğurulur. Parlak yüzeylerde ise yansır.

Yansıma: Işığın bir yüzeye çarpıp geldiği ortama geri dönmesine yansıma denir. Cisimleri görebilmemiz için ışığın yansıması gerekir. Ay ışık kaynağı değildir, güneşten aldığı ışığı yansıttığı için görünür.

Bir Cismin Görülebilmesi

Bir cismin görülebilmesi için ışık kaynağı olmalıdır. Işık kaynağı olmayan yerler karanlık olur ve cisimler görülemez. Işık kaynağından çıkan ışık ışınları cisme çarpar, gözümüze gelir. Bu sayede cisimleri görmüş oluruz. Ayrıca siyah cisimlerden de ışık yansımaz.

Yansıma Kanunları

Yansıma olayı belirli kurallara göre geçekleşir. Bunlar:
1. Gelen ışın, yansıyan ışın ve normal aynı düzlemdedir.
2. Gelme açısı ile yansıma açısı birbirine eşittir.
3. Normal üzerinden gelen ışın, aynı yoldan geri yansır. (Gelme ve yansıma açıları 0º dir)

Not: Yansıyan ışığın hızında ve renginde bir değişiklik olmaz.

Yansıma kanunları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Yansıma

Yansıma

Normal: Gelen ışının yüzeye temas ettiği yerden yüzeye dik olarak çizilen kesikli çizgidir. N ile gösterilir.
Gelme açısı (î): Gelen ışın ile yüzeyin normali arasındaki açıdır.
Yansıma açısı (^r): Yansıyan ışın ile yüzeyin normali arasındaki açıdır.

Işık normalin üzerinden geldiğinde tekrar normal üzerinden yansır.

İki çeşit yansıma vardır.

Düzgün ve Dağınık Yansıma

Düzgün ve Dağınık Yansıma

1. Düzgün yansıma: Işığın çarptığı yüzey pürüzsüz ise düzdün yansıma gerçekleşir. Yüzeye gelen ışınlar paralel olarak yansır. Düzgün yansımada cisimlerin görüntüsü oluşur. Cisimler aynı şekil ve büyüklükte görünür.

2. Dağınık yansıma: Işığın çarptığı yüzey pürüzlü ise dağınık yansıma gerçekleşir. Dağınık yansımada net görüntü oluşmaz. Cisimler farklı şekil ve büyüklükte görünür.

Not: Düzgün ve dağınık yansıma, yansıma kanunlarına uyar.

 

Işığın Yansıması Soru ve Cevapları

Soru1: Yansıyan bir ışında gelme açısı neye eşittir?
Cevap: Yansıma açısına eşittir.

Soru2: Düz ayna ışığı nasıl yansıtır?
Cevap: Düz ayna gibi parlak yüzeyler ışığı, düzgün yansıtırlar. Pürüzlü yüzeyler rastgele doğrultularda dağınık yansıtır.

Soru3: Işık ışını nedir?
Cevap: Herhangi bir ışık kaynağından yayılan ışığı, ışık ışını adı verilen doğrusal bir çizgiyle gösterilir. Işığın yayılma yönünü belirtmek için doğrusal ok çizilir.

Soru4: Işık kaynağı olmayan cisimleri nasıl görürüz?
Cevap: Herhangi bir ışık kaynağından yayılan veya parlak bir yüzeyden yansıyan ışığı, ışık ışını adı verilen doğrusal bir çizgiyle temsil ederiz. Işığın yayılma ve ilerleme yönünü belirtmek içinde doğrusal çizgi üzerine bir ok koyarız.

Soru5: Düzgün yansıma nedir?
Cevap: Cisimlerin yüzeylerinin farklı özelliklere sahip olması onların ışığı farklı biçimlerde yansıtmalarına sebep olur. Düzlem aynaya gönderilen paralel ışık ışınları, ayna yüzeyinden birbirine paralel olarak yansır. Bu tür yansımalar düzgün yansıma olarak bilinir. Cisimlerin bir yüzeyde net görüntülerinin oluşması düzgün yansımanın sonucudur.

Soru6: Dağınık yansıma nedir?
Cevap: Pürüzlü yüzeylerde düzgün yansıma yerine dağınık yansıma görülür. Dağınık yansıma meydana getiren yüzeyler net bir görüntü oluşturmaz.

Soru7: Gelen ışın ile yüzey arasında 30°’lik açı olduğuna göre, yansıma açısı nedir?
Cevap: Gelme açısı 90°-30°= 60° olur. Yansıma açısı da gelme açısına eşit olduğu için 60° olur.

Soru8: Düzlem aynaya gelen ışın ile normal arasındaki açı, gelen ışın ile yüzey arasındaki açının 4 katıdır. Gelme açısı kaç derecedir?
Cevap: Gelen ışın ile yüzey arasına x dersek, gelme açısı 4x olur. Bu açıların toplamı 90° olduğu için,
x+4x= 5x = 90° –> x= 18° olur. 4x= 72° olur. Yansıma açısı 72° dir.

Soru9: Bir yüzeyin ışığı daha iyi yansıtabilmesi için ne yapılmalıdır?
Cevap: Yüzeyin daha parlak olması sağlanmalıdır. Cismin üzerinde kir, leke varsa bunlar temizlenerek ışığı daha iyi yansıtması sağlanır.

Etiketlenmiş .Yer işareti koy permalink.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir