Karadelik nedir - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2014/11/26

Karadelik nedir

Karadelik nedir



Kara delik, teleskop gibi hiçbir fiziki gözlem aletiyle varlığı keşfedilememiştir, ancak etrafında meydana getirdiği etkiyle var oldukları anlaşılır. Çekim gücü çok fazla olduğu için ısı, ışık ve ses dahil herşeyi yutmaktadır.Kara Delik'lerin, devasa kütleye sahip yıldızların,  nükleer yakıtlarının bitmesi durumunda kendi içine çökmesiyle meydana geldiği sanılmaktadır. ömrünü tamamlayarak ölen yıldızların sonunun ne olduğunun yavaş yavaş anlaşılması ve gerekse galaksilerin çeşitli noktalarında görülen tuhaf olaylar; birçok gök cisminin arkasında hiçbir iz bırakmadan yok olması; gaz ve toz bulutlarının bir nokta etrafında meydana getirdiği spiral şeklindeki dönüşüm, uzayın bu noktalarında çekim gücü korkunç bir cismin varlığını apaçık ortaya koyuyordu. Karadelik ilk defa Einstein'in genel relativite (izafiyet) teorisinden faydalanılarak 1939'da Amerikalı bilim adamı Robert Oppenheimer ve Hartland S.Synder tarafından açıklandı.

Ölen bir yıldız eğer güneşimizin üç mislinden daha ağırsa  çekirdeğindeki tepkime ve yoğunluk artması devam eder ve "kara delik" haline gelir.

Solucan Delikleri: Uzaydaki kara deliklerin birbirleriyle bir şekilde irtibat halinde olduklarını göstermektedir.

Solucan Deliği


Solucan deliklerinin,  kara delikleri birbirlerine bağlayan koridorlar olduğu düşünülmektedir. Çok sayıda karadelik bulunduğu için, uzayın solucan deliği olarak tabir edilen bu sayısız koridorların birbiri içine geçmesinden oluştuğu düşünülür.

Zaman ve mesafe sorunu olmaksızın "zıplama" olarak adlandırılan koridorlar aracılığıyla bir noktadan başka noktaya ışınlanma fikri bilim-kurgu yazarlarına esin kaynağı olmuştur.


Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder