Nükleer Enerjinin Faydaları Nelerdir - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2018/04/15

Nükleer Enerjinin Faydaları Nelerdir

Nükleer Enerjinin Faydaları Nelerdir




Nükleer enerji günümüzde enerji ihtiyacının giderilmesinde şüphesiz alternatif bir enerji kaynağıdır.
Nükleer enerji tartışmalarının yaşandığı şu günlerde, nükleer enerjinin faydaları konusunda bilgilendirmek istedim.

1. Enerji bağımlılığımızı azaltacaktır.
Türkiye'nin şuan % 31 oranında elektrik üretimi doğal gazdan  yapılmaktadır. Enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmında dışarıya bağımlı olduğumuz gerçektir. Nükleer enerji bu bağımlılığı uzun bir süre azaltacaktır. Kaynak

2. Fosil yakıtlara alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
Dünyanın enerji talebinin yüzde 80'i kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlardan sağlanıyor. Dünyada petrol rezervleri 2050, doğal gaz rezervleri ise 2070 yılına kadar bitecektir . Bu nedenle yeni enerji kaynaklarının kullanımı söz konusu olduğunda nükleer enerji bu ihtiyacı karşılamakta kullanılabilir.

3. Doğal kaynakların uzun sürede korunmasını sağlayacaktır. 
Nükleer kaza olmadığı sürece doğaya  hidroelektrik santrallerinden daha az zarar vermektedir. Güneş enerji panelleri, rüzgâr türbinleri her ne kadar zararsız görülse de  verimli topraklar üzerine kurulduğunda topraklarımızı olumsuz etkiler.

4. Diğer enerji kaynaklarına alternatif olarak kullanılmalıdır.
Ülkemizin enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Akarsu üzerine kurulabilecek baraj sayısı bellidir. Rüzgâr, güneş enerjisi, jeotermal enerji de üretim artmaktadır fakat bu enerjilerinde kullanım alanları sınırlıdır. Nükleer teknolojide, ileri teknolojiye yatırım yapılması suretiyle enerji ithaline olan bağımlılık azaltılacaktır. Enerjide farklı çeşitler oluşturulması bakımından nükleer enerjide diğerlerine alternatif olarak kullanılmalıdır.

5. Enerjinin uzun sürede fiyat istikrarını sağlayacaktır.
Nükleer santraller, fosil yakıtlı santrallere göre daha yüksek inşaat ve yatırım maliyeti gerektirir. Ancak dünya üzerinde meydana gelebilecek enerji krizinde bu maliyet önemsenmeyecek kadar küçük kalabilir. Dünya petrol ve doğal gaz fiyatlarında gerileme olmasına rağmen bir kaç yıl içinde fiyatların ne olacağını kestirmek oldukça zordur. Nükleer enerjinin kurulum maliyeti fazla olmasına rağmen elektrik üretim fiyatlarında dalgalanmaları engelleyecektir.

6. Ülkemiz nükleer enerji teknolojisine sahip olacaktır. 
Nükleer enerjinin kullanımı ciddi bir teknoloji ve bilgi birikimi gerekmektedir. Nükleer santrallerin kurulması ile ülkemizde de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi  bilgi ve teknoloji kullanılmaya başlanacaktır. Öğrencilerimiz bu konularda eğitim alarak, nükleer teknolojinin gerisinde kalmayacağız. Tıp,  bilişim ve savunma sanayisi gibi alanlarda da önemli katkılar sağlayacaktır.

7. Termik santraller gibi kül oluşturmaz. 
Termik santraller oluşturdukları kül ve kükürtlü, azotlu gazlar nedeni ile topraklarımızda tarım yapılamaz hale getirmektedir. Nükleer santraller termik santrallere göre çevreye daha az zarar vermektedir.

8. Her yıl artan enerji ihtiyacını karşılamada kullanılacaktır. 
Türkiye'de her yıl yaklaşık %8 kadar enerji ihtiyacı artmaktadır. Bugünün şartlarında enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz, fakat enerji yatırımları uzun vadeli olduğu için bundan 5-6 yıl sonrası için gerekli olacak enerjinin şimdiden planlanması gerekmektedir. Bu nedenle gelecek yıllar için faydalı bir alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Yarın bir enerji sıkıntısı oluştuğunda şimdi yatırım yapsanız bile bunun karşılığını hemen alamayacaksınız, geleceğin ne getireceği belli olmamaktadır.

9. İstikrarlı bir elektrik üretimi sunmaktadır.
Elektrik üretiminde diğer kaynaklara olan bağımlılığı azaltacaktır. Doğal gaz kesildiğinde, yetersiz yağış olduğunda elektrik üretimi azalacaktır. Ancak nükleer enerjide Nükleer madde olan uranyum karşılandığı sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

10. Küresel ısınmaya karşı alternatif enerji kaynağıdır.
Fosil yakıtların meydana getirmiş olduğu karbondioksit gazı sera etkisini artırmaktadır. Buda dünyanın ortalama sıcaklığını artırmasından dolayı küresel ısınma meydana gelmektedir. Küresel ısınma dünyada iklim değişiklikleri başta olmak üzere pek çok çevre felaketine neden olmaktadır. Nükleer enerji ile karbondioksit gazı çok az meydana gelmesinden dolayı, küresel ısınmayı azaltıcı etkisi vardır.


Diğer Konular

Bu Sayfayı Yazdır

3 yorum:

  1. Unknown bizde bütün hakkında tartışma yapacağız

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel elinize sağlık münazara için iyi olacak :)

    YanıtlaSil