Gaz zehirlenmeleri - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2015/05/27

Gaz zehirlenmeleri

Projenin Adı: Gaz Kovar

Araştırma sorusu (Problem)

Gaz zehirlenmeleri sonucu birçok kişi ölmektedir.

Hipotez

Zehirli gazı dışarı atarak ölümleri engelleyebiliriz.

Projenin Amacı

Ülkemizde soba gazı zehirlenmeleri fazla görülmektedir. Lodos rüzgârı ile görülen baca gazı zehirlenmelerini haberlerde sık sık görmekteyiz. Özellikle kış aylarında artan sobadan çıkan karbonmonoksit zehirlenmeye sebep olmaktadır. Ayrıca doğal gaz ve LPG zehirlenmeleri de ölümlere neden olmaktadır. Gaz kaçaklarında patlamalar meydana gelerek maddi hasarlar da oluşabilmektedir. Bunları engellemek amacı ile yaptığımız pencerenin otomatik olarak açılıp ortamı havalandırmasını sağlayarak ölümlere ve patlamalara engel olmayı amaçlamaktayız.

Özet

Evimizin gaz kaçağı ve karbonmonoksit sızıntısı olabilecek mekandaki gaz sensörleri bağlanmıştır. Oda içerisinde gaz sızıntısı olduğunda sensörler devreye girmektedir.  Pencerenin altındaki mekanizma ile pencere otomatik olarak açılmaktadır. Bu sayede ortama temiz hava girişi olmakta gaz kaçağının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktadır. Karbonmonoksit  için farklı sensör, LPG ve doğal gaz için farklı sensörler kullanılmıştır. Çünkü gazların yoğunluklarının farklı olmasından dolayı algılaması sağlanmıştır.
Pencere normal olarak açılabilmektedir. Sensörler devreye girdiğinde ise kızaklı mekanizma pencereyi aşağıya doğru çekmektedir.


Sonuç

Gaz kovar sayesinde zehirli gazlardan ölümlerin önüne geçilmiştir.

Kaynaklar

http://www.mgm.gov.tr/site/yardim2.aspx?=SOBA
Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder