Uzunluk, Zaman ve Sürat Çevrimleri - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2014/06/27

Uzunluk, Zaman ve Sürat Çevrimleri

Uzunluk, Zaman, Sürat Çevirimleri


Günlük yaşamda uzunluk, zaman ve sürat çevrimleri sıkça kullanılmaktadır. Burada örnek bazı çevrimler verilmiştir. Bunlardan yararlanarak sizlerde diğer çevrimleri yapabilirsiniz.

A- Uzunluk Çevrimleri





Uzunluk çevrimi nasıl yapılar

Basamaklardan aşağı doğru inerken her basamakta bir "0" eklenir.
Yukarı yönlü çıkarken her basamakta bir sıfır silinir. Aşağıda çeşitli örnekler verilmiştir.

1. 1 km kaç m dir? ( 1 kilometre kaç metredir? )


1 km =1000 m dir.

2. 3 km kaç m dir? ( 3 kilometre kaç metredir? )


1 km =1000 m dir.

3 km = 3 X 1000 m = 3000 m dir.

3. 1 m kaç cm dir? ( 1 metre kaç santimetredir? )


1 m = 100 cm dir.

4. 6 m kaç cm dir? ( 6 metre kaç santimetredir? )


6 m = 6 X 100 cm = 600 cm dir.


5. 1 km kaç cm dir? ( 1 kilometre kaç santimetredir? )


1 km = 1000 m
1 m = 100 cm
1 km = 1000 X 100 cm = 100.000 cm dir. (1 kilometre Yüz bin santimetredir.)




B- Zaman çevirme örnekleri


1. 1 dk kaç s dir? ( 1 dakika kaç saniyedir? )


1 dk (dakika) = 60 s (saniye) dir

2. 1 h kaç s dir?( 1 saat kaç saniyedir? )


1 h(saat) = 60 dk (dakika)

1 h(saat) = 60 X 60 = 3600 s (saniye) dir.

3. 30 dk kaç s dir? ( 30 dakika kaç saniyedir? )


30 dk (dakika) = 30 X 60 = 1800 s (saniye) dir.



C- Sürat çevirme örnekleri


1. 10 m/s kaç km/h dir?

Uzun Çözümü


10 m/s demek  1 saniyede 10 metre yol alındığını gösterir.

1 saniyede 10 metre yol alan, 1 saatte ne kadar yol alır bulalım.

10 m/s süratinde  1 saniyede 10 m yol alır.

1 h (saat) 3600 saniyedir.

3600 saniyede  aldığı yol 3600 x 10 = 36 000 m yol alır.

36000 m = 36 km dir.

1 saatte 36 km yol alır. kısaca 36 km/h'dir.

Özet: 1 saniyede 10 metre yol alan, 3600 saniyede (1h) 3600 x 10 m = 36.000 m (36 km) yol alır.

Kısaca ezberlemek için her zaman 10 m/s = 36 km/h'dir.


2. 36 km/h kaç m/s'dir?

Uzun Çözümü

36 km = 36.000 m

1 h = 60 dk = 60 x 60 = 3.600 s

36 km/h = 36.000 m / 3.600 s = 10 m/s'dir.

Kısaca 36 km/h = 10 m/s



3. 20 m/s kaç km/h dir?

10 m/s = 36 km/h dir.

20 m/s = 2 X 36 km/h = 72 km/h dir.


4. 108 km/h kaç m/s dir?

36 km/h = 10 m/s dir.

108/36= 3 katı

108 km/h = 3 X 10 m/s = 30 m/s dir.



5. 18 km/h kaç m/s'dir?

36 km/h = 10 m/s dir.

18/36= 0.5 katı ( yarısı )

18 km/h = 0.5 X 10 m/s = 5 m/s dir.



6. 50 m/s kaç km/h dir?


10 m/s = 36 km/h dir.

50 m/s = 5 X 36 km/h = 180 km/h dir.



7. 30 km/h kaç m/dk dır?


1 h te 30 km yol alır.

1 h te 30 X 1000 m = 30.000 m yol alır.

1h = 60 dk dir.

1 dk aldığı yol 30.000/60 = 500 m/dk olur.



8. 100 m/dk kaç  km/h eder?


1 dk te 100m yol alır.

1 h (60 dk) da 60X 100 m =6000 m yol alır.

1 h de 6 km yol alır.

100 m/dk = 6 km/h dir.


Sürat çevirmelerinin pratik yolu

  • m/s den km/h ye çevirirken sayı 36 ile çarpılıp 10 bölünür( Virgülle bir basamak sola kaydırılır)
  • km/h den m/s ye çevirirken sayı 10 ile çarpılıp 36 ya bölünür.


Örnek sorular

1. Zaman çevirme soruları indir
2. Sürat  soruları indir
3. Sürat hesaplama soruları indir


Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme