Tuz Ruhu ve Çamaşır Suyu Zehirlenmesi - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2020/01/01

Tuz Ruhu ve Çamaşır Suyu Zehirlenmesi

Tuz ruhu ve çamaşır suyu zehirlenmesi

Tuz ruhu ve Çamaşır suyu Zehirlemesi

İnsan maalesef küçük dikkatsizlikler sonucu hayatını kaybedebiliyor. Ev hanımları temizlik konusunda gayet titizdir. Bu titizlik aşırıya kaçınca istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Bunun en çok karşılaşılan örneği tuz ruhu(hidroklorik asit) ve çamaşır suyu karıştırılması. Bu iki kimyasal birbiri ile karıştırıldığında daha iyi bir temizleyici olacağı düşünülür fakat bu hiçte öyle değil. Tuz ruhu kireç çözücü olarak kullanılır, çamaşır suyu da mikropları öldürmede kullanılır. Bu iki kimyasal birbiri ile karıştığında kimyasal bir reaksiyon gerçekleşir, tuz ruhu ve çamaşır suyu bu özelliklerini kaybeder, hiçbir işe yaramaz hale gelir üstelik sağlık için çok tehlikeli klor gazı oluşur. Bu gaz ölüme kadar varan sorunlara yol açar. Şimdi bu olayın nasıl gerçekleştiğini inceleyelim.

Lavabo temizliği yapılırken önce çamaşır suyu dökülerek ardından da tuz ruhu dökülürse yine zehirli klor gazı açığa çıkacaktır. Bu nedenle lavabo içerisine dökülen kimyasal maddelerden sonra suyla beraber lavabodan gitmesi sağlanmalıdır.

Çamaşır suyu ve hidroklorik asidin kimyasal denklemi

Sodyum hipoklorit(Çamaşır suyu) ve hidroklorik asit birleştiğinde tuzlu su ve klor gazı olur.

Tuz ruhu ve çamaşır suyu tepkimesi

Tuzlu su zehirli değildir, ancak klor gazı teneffüs edildiğinde klor zehirlenmesine neden olur. Klor gazında bulunan iki klor atomu arasındaki bağ zayıftır. Bu nedenle son derece reaktiftir bir gazdır.


NaClO           +    2 HCl                  Cl2         +      H2O   +  NaCl
Çamaşır suyu    Hidroklorik asit         Klor gazı               Su          Tuz



Klor Gazı Zehirlemesi

Klor gazı kesinlikle sizi öldürebilen zehirli bir gazdır. Klor gazına maruz kalındığında zehirlenmenin ilk belirtileri göz, burun ve boğaz tahrişi, hapşırma ve huzursuzluk meydana gelir. Solunum yollarında hasara yol açar. Gaza maruz kalan kişilerde astım benzeri bir hastalıkların ortaya çıkma olasılığının fazladır. Yüksek düzeyde ise şiddetli öksürük, nefes darlığı ve baş dönmesi ve mide bulanması görülür. Düşük seviyelere tekrar maruz kalma durumlarında diş minesi aşınması ve şiddetli göğüs ağrısına neden olabilir. Solunan klor tuzu vücudunuzda birikerek yıllar sonra da zarar veriyor.

• Klor gazı 1. Dünya Savaşı sırasında kimyasal silah olarak kullanılmıştır.
• Tuz ruhu sadece çamaşır suyu ile değil aynı zamanda amonyak içeren maddelerle da karıştırılmamalıdır.


Zehirlenme belirtisi olan kişiler ne yapmalı?

Zehirlenmeye maruz kalan kişiler en kısa sürede açık havaya çıkarılmalıdır.
Eğer kişi yutmuş olduğu sıvı var ise kusturulmaya çalışılmamalıdır. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.


Üzücü bir Haber
Tuz ruhu ve çamaşır suyunu sonu oldu!

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Side'de banyoda temizlik yaparken tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştıran 34 yaşındaki Meryem Kasap, havasız ortamda zehirlenerek yaşamını yitirdi.
İddiaya göre Manavgat'ın Side Mahallesi'nde bulunan müstakil evinde cuma günü banyoyu temizlemek isteyen Meryem Kasap, banyoya tuz ruhu ve çamaşır suyu döktü. Yaklaşık yarım saat sonra temizlemek için banyoya giren Kasap, birkaç dakika sonra zehirlendi.



Bu Sayfayı Yazdır

4 yorum: