LED Lamba Nasıl Tamir Edilir - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2015/09/20

LED Lamba Nasıl Tamir Edilir

LED Lamba Nasıl Tamir Edilir

LED teknolojisi artık günlük yaşamımızda her yere girdi. El fenerleri, otomobil farları, ışıldaklar ve evde kullandığımız ampullerde eskiden akkor lambalar kullanılırken, yerlerini artık yavaş yavaş LED lambalar almaya başladı. Bunun en büyük sebebi LED teknolojisinin daha fazla enerji tasarrufu sağlaması ve kullanım ömrünün uzun oluşu.

DİKKAT: Buradaki bilgiler, elektrik konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerce denenmemelidir. Lambanın tamiri sırasında kesinlikle şehir elektriğinde takılı olmamalıdır.
Öncelikle LED lambanın yapısını inceleyelim.
Lambanın kapağını dikkatli bir şekilde çıkaralım. Bazı LED lambaların kapakları yapıştırılmış veya camdan yapılmış olabiliyor. Bunların çıkarılması zor olabilmektedir.

DİKKAT: Camdan yapılmış lambaların kırılması sonucu ciddi yaralanmalara sebep olabilir.
LED lambanın içinde küçük LED'ler bulunur.  Aşağıdaki resimde kapağı çıkarılmış 5 Watt değerindeki lambada, 10 tane küçük LED görüyorsunuz.

10 LED'li Lamba


Genellikle yüksek Watt değerine yüksek ampuller içindeki LED sayısı da artmaktadır. Burada tamirini yapacağımız kısım sarı renkte olan LED'ler. Buradaki LED'ler birbirine seri olarak bağlanmıştır. LED'lerden birinin çalışmaması sağlam olsalar bile diğer LED'lerin çalışmasını engeller.

LED Lambanın İçi

Alternatif Akımı Doğru Akıma Çeviren Devre

LED'lerin alt kısmına bakacak olursak basit bir devrenin olduğunu görebilirsiniz. Burada alternatif akım doğru akıma çevrilerek LED'lerin kullanabileceği hale dönüştürülüyor.

LED Soğutucu



Kaliteli bir LED lamba içinde mutlaka iyi bir soğutucu sistem bulunmalıdır. LED lambaların en büyük düşmanı ısıdır. Fazla sıcak ortamda çalışan LED'lerin kullanım ömrü de kısalır. LED lamba satın alırken içindeki soğutucuyu kontrol etme şansımız yok, fakat lambayı elimize aldığımızda çok hafif geliyorsa işin içinde bit yeniği olacağından şüphelenmeliyiz. Kaliteli olan LED lambaları uzun süre kullanmanız mümkündür. Kalitesiz Uzakdoğu ürünleri maalesef beklenen performansı gösterememektedir. Ülkemizde bu sektörde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır. Yerli üretim LED lambaları kullanarak milli ekonomiye katkıda bulunalım.
Şimdi evlerimizde kullandığımız LED lambanın patlamadığında nasıl tamir edebileceğimizi görelim.
Gerekli Malzemeler
1. Havya seti
2. SMD LED
3. Pense, tornavida, keski
Çalışmayan LED'in üzerinde genellikle küçük siyah bir nokta oluşur. Ancak biz yinede her ihtimale karşı bütün LED'leri kontrol edeceğiz. Küçük LED'lere 3 volt doğru akım vererek çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz. LED'lerin + ve - uçları olduğu için buna göre elektrik vermemiz gerekir.

Bozuk LED


LED'lerin Kontrolü




Burada 2 kalem pille kontrolü gerçekleştirdim.
DİKKAT: Fazla  veya ters akım verildiğinde LED'ler bozulabilir.
Patlayan LED'leri tespit ettikten sonra bu LED'leri üzerinden söküyoruz.
Çıkarmak için keski kullanabilirsiniz.
Sökülen yerin altında metal kısımlar kalacak buraya SMD LED'i lehimliyoruz.
Lehimlerken LED'in + ve - uçlarına dikkat etmemiz gerekiyor ters bağlandığında çalışmayacaktır.

SMD LED



SMD LED

Lehimlenmiş SMD LED
SMD Lede lehim yapmak biraz zor olmakta fakat ben başarabildim.
Tabi ki lehim yaptıktan sonra deneme yaparak çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

SMD LED nereden alacağım?
Piyasada satan yer görmedim bende aliexpress den sipariş ettim 100 adet 0.2 W SMD 2835 LED kargo masrafı ile beraber 0,56 $ hatta içinde 100 taneden fazla da çıkmakta.
Adres: tr.aliexpress.com

Aliexpress Sitesinden satılık LED'ler



SMD LED güç değeri
Ancak burada görüldüğü gibi 3 volt değerinde gücü 0,06 watt değerini göstermektedir.


Not: Önceki denemelerimde power LED yerine piyasadaki lEDlerden kullanmıştım fakat uzun süre geçmeden patladılar. Normal ledler fazla akıma dayanamamaktadır.


Diğer Konular

Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder