Geri Dönüşümün Zararları Nelerdir - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2018/02/13

Geri Dönüşümün Zararları Nelerdir

Geri Dönüşümün Zararları Nelerdir


Atık malzemelerin işlemden geçirilerek tekrar kullanılmasına geri dönüşüm denir.
Geri dönüşüm genel itibarla yararlıdır, fakat bunun yanında birçok tehlikeyi de beraberinde getirmektedir.



Geri Dönüşüm Ürünlerinin Olumsuz Yönleri

1. Plastik Ürünleri Geri Dönüşümü
Geri dönüşüm ürünleri sağlıklı olmayabilir. 
Geri dönüşümle elde edilen plastik poşetlerin siyah renkte ve kötü koktuğunu görürsünüz. Bu plastik poşetlerin içerisine gıda maddeleri kesinlikle konulmamalıdır. Bir plastik ürünün sonsuza kadar geri dönüştürülemez. Bu ürünlerin geri dönüşüm sayısını bilmemiz de imkansızdır. Geri dönüşüm ile yapılan oyuncak ürünler ise çocuklar için kanser ve alerji gibi çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.


2. Metal Ürünleri Geri Dönüşümü
Metal ürünler teorik olarak kapalı döngüde, sonsuz geri dönüştürülebilir. Ancak açık geri dönüşüm sırasında metallerin saflığı bozulur. Geri dönüşümle elde edilen metal ürünlerde değişik özellikte metaller bulunabilir. Saf olmayan metallerden elde edilen ürünün sağlam (dayanıklı) olmamasına neden olur. Örneğin çeliğin geri dönüşüm yapıldığında değişik karakterdeki çelikler bir arada alaşım oluşturacaktır. Üretilen çelikte fonksiyon kayıpları, metalin homojen yapısının olmaması, metallerin kirliliği gibi durumlar gözlenebilir. Üretilen ham çelikten % 42'si geri dönüşümlüdür. [1]


3. Geri dönüşüm maliyetlidir.
Geri dönüşle her şeyin bedavadan olduğunu düşünmek yanlıştır. Geri dönüşüm işlemlerinin gerçekleşmesi için de su ve enerji kullanımı gerekmektedir. Bazen geri dönüşüm tesisini işletmek zararla sonuçlanabilir ve tesisin kapanmasına neden olabilir. Geri dönüşüm ürününü birçok kişi kullanmak istememektedir.

Kaynak
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Recycling_by_material

Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder