Kurdeşen nedir - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2014/08/02

Kurdeşen nedir

Kurdeşen Nedir


Kurdeşen


Ciltte aniden başlayan ve bir kaç saat süren etrafı kızarık, ortası soluk, yüzeysel kaşıntılı, alerjik bir deri hastalığıdır.

Kurdeşenin Nedenleri


Kurdeşene neden olan ana unsurlar vücudun çeşitli maddelere gösterdiği alerjik reaksiyon ve stresdir. Bu maddeler bazı gıdalar ve katkı maddeleri olabileceği gibi, bozuk yiyecekler, bazı ilaçlar ve arı ya da böcek sokması da olabilir. Ayrıca, güneş ışığı, soğuk ve sıcak da Kurdeşene neden olabilir.

Kurdeşen hastalığı toplumda yüzde 15-20 arasında görülür. Kadınlarda daha fazla görülen kurdeşen , genel olarak 20-40 yaşlarında daha çok görülüyor. Kurdeşen hastalığı bulaşıcı değildir.

Akut kurdeşen 6 hafta kadar sürebilir ve bunun nedeni çoğunlukla tespit edilip tedavi edilebilir. Kronik kurdeşen ise hastalığın 6 haftayı geçmesi halinde sözkonusu olur. Kronik kurdeşende %70-80 oranında sebep saptanamıyor. Bunların bir kısmında hastalığı psikolojik etkenler tetikliyor.

Kurdeşen nasıl oluşur


Kurdeşen, kan plazmasının deride bulunan küçük damarlardan dışarı çıkmasıyla oluşur. Bu duruma ise histamin olarak adlandırılan kimyasal bir maddenin salgılanması neden olur. Histamin, mast hücresi dediğimiz hücrelerden salgılanır. Alerjik reaksiyonlar, yiyeceklerde bulunan bazı kimyasal maddeler ve kullanılan bazı ilaçlar vücudun histamin salınımı yapmasına sebep olabilir. Bazı durumlarda ise kurdeşenin neden oluştuğu saptanamayabilir.

Ürtiker (kurdeşen) hastalığı toplumda oldukça yaygındır. İnsanların % 10-20’si yaşamı boyunca en az bir kez ürtiker atağı geçirir. Birçok atak bir kaç gün veya haftada geriler. Bazen de yıllarca sürebilir.

Ürtiker göz etrafında, dudakta, cinsel bölgede geliştiğinde aşırı bir şişliğe neden olur. Bu durum hastaları korkutmasına rağmen, genellikle 24 saat içinde geriler. Bununla birlikte nefes almakta ve yutkunmakta zorluk var ise acilen bir doktora başvurulmalıdır.

Kurdeşen hastalığının tedavisi


En iyi tedavi etkenin saptanması ve bu etkenden sakınılmasıdır. Bu kolaylıkla yapılamaz ve bazen imkânsızdır. Doktorunuzun yazacağı antihistaminik dediğimiz ilaçlar genellikle ürtikerde iyileşme sağlar.

Ürtikerin oluşmaması için en iyi yol anthistaminiklerin düzenli bir şekilde alınmasıdır. Doktorunuz size en uygun olan bir veya birden fazla antihistaminik seçeneğini reçeteleyebilir. Şiddetli olgularda epinefrin veya kortizon enjeksiyonuna ihtiyaç duyulabilir.


Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder