Fracking Nedir - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2015/09/22

Fracking Nedir

Fracking Nedir

Kaya gazının çıkarılmasında kullanılan "Hidrolik Patlatma " yönteminin İngilizce karşılığıdır.
"Hydraulic fracking" olarak da kullanılmaktadır. "Hidrolik çatlatma" veya "Hidrolik kırma" olarak da çevrilmektedir. Hidrolik kelime olarak su, fracking İngilizcede "crack = kırma" ve "fracture = çatlak" kelimelerinden türetilmiştir.

Fracking ile kaya gazı yataklarının yatay olarak kazılarak, içerisine yüksek basınçta su ve kimyasal madde gönderilmesi esasına dayanmaktadır. Fracking kaya petrolünün çıkarılmasında da kullanılmaya başlanmıştır.

Daha önceleri kaya gazı bilinmesine rağmen çıkarma maliyetleri fazla olmasından dolayı kimse ilgilenmiyordu. Fracking yöntemi ile kaya gazı çıkarılmasında maliyetleri düşürüldü. Bu yöntemle kaya gazı çıkaran şirketlerin kar marjı yükseldi. Enerji fiyatlarında da bir azalma meydana geldi.

Kaya gazı petrolden ve doğal gazdan farklı olarak üretiminde ilk yıldan sonra yarı yarıya azalmalar meydana gelmektedir. Buda Fracking yöntemi ile kaya gazı çıkaran şirketlerin önünde en büyük engel olarak görülmektedir.



Fracking zararları nelerdir?

Bu yöntem çevreye verdiği zararlar nedeni ile çevrecileri korkutmaktadır.

  • Yer altına gönderilen kimyasal madde, yer altı sularını tehdit etmektedir. İçerisinde yaklaşık 600 kadar kimyasal madde bulunmaktadır. Bunların bir kısmı kanserojen özellik göstermektedir. Fracking sıvısında kurşun. cıva, hidroklorik asit, formaldehit, metanol gibi zararlı maddeler bulunmaktadır.
  • Yer altı kaynak sularının içerisine karışan gaz, çevredeki içme ve sulama sularına karışmaktadır. Suyla beraber gelen gazın yanmaya başladığına dair haberler çıkmıştır.
  • Kaya gazı çıkarmada kullanılan su ve kimyasal madde diğer yöntemlere göre daha fazla olmaktadır.
  • Diğer gaz üretim yöntemlerine göre daha fazla alanı kullanmaktadır.


Diğer Konular




Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder