TEOG Sınavı Başarı İpuçları - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2015/11/21

TEOG Sınavı Başarı İpuçları

TEOG sınavına az bir zaman kaldı, TEOG sınavında başarıya ulaşmada bazı ipuçlarını hazırladık. Umarım sınavda işinize yarar.


Sınavdan önce yapılması gerekenler

1. Çözemediğiniz soru kalmasın. Anlayamadığınız soru varsa öğretmeninize, arkadaşınıza sorarak mutlaka cevabını öğrenin.

2. Dersleri iyi takip edin devamsızlık yapmayın. Ders derste öğrenilir. Matematik dersinde sadece matematiğe odaklanın, öğretmeninizin ağzından çıkan herşeyi kapmaya çalışın. Bilginin büyüğü küçüğü yoktur. Ufak bir ayrıntı bile yaşamınızda çok şeyler değiştirebilir. Sınava hazırlanacağım ya da başka nedenlerle de devamsızlık da yapmayın.

3. Planlı olun. Planlı olmak hayatın her alanında başarı getirecektir. Günlük çözeceğiniz soru sayısını, yazılılarınızı, önemli olayları, mutlaka not alın.

4. Verimli ders çalışma tekniklerini uygulayın.  Çalışırken kısa aralar verin, ders çalışırken sadece derse odaklanın. Sizi rahatsız edecek telefon, bilgisayar, televizyon gibi araçları yanınızda bulundurmayın.

5. Her derse farklı çalışma yöntemlerini uygulayın. Örnek verecek olursak. Matematik işlemler yapılarak çalışılır. Kağıt kalemle işlemeleri çözmelisiniz. Matematik hikaye kitabı gibi okunarak anlaşılacak bir ders değildir. Fen Bilimlerinde Biyoloji konuları ezbere dayalı, fizik hesap ve mantığa dayalı, Kimya hesaplama ve ezbere dayalı konuları bulunmaktadır.

6. Bol bol anlayarak soru çözün. TEOG Sınavı test tekniği olduğu için, bu tekniği geliştirebilmek ve konularda eksiğinizi görmek için bol bol soru çözün. Farklı soru tiplerini  çözerek düşünce ufkunuzu geliştirin. Soru çözüyormuş gibi yaparak, anlamadan cevaplandırarak, fazla düşünmeden cevaplandırarak çözülen soruların da size fazla vereceği birşey yoktur. Kendinizi kandırmayın, anlamadan 500 soru çözmek yerine anlayarak 100 soru çözmek daha faydalıdır.

7. Kapasitenizi zorlayın. Soru çözme ve ders çalışma aşamasında çok sabırsız olan öğrenciler olmaktadır.  Sabrınızı biraz zorlayın.

8. Öğrendiğiniz bilgileri tekrar edin. Tekrar edilmeyen bilgi unutulmaya mahkumdur. Kısa aralıklarla yapılan tekrar bilgilerinizi canlı tutar.

9. Önemli yerleri not tutun. Derste veya test çözerken öğrendiğiniz bir bilgiyi not edin. "Söz uçar yazı kalır." sözünü unutmayın.


TEOG sınavı sırasında yapılması gerekenler


1. Pek olmayacak bir ihtimaldir ama optik formu iyice kontrol edin. Üzerinde yazılı bilgilerin size ait olup olmadığına bakın.

2. Sınav salonunda öğretmenler kitapçığı hızlı bir şekilde kontrol etmenizi isteyecektir. Kitapçıkta eksik sayfa olup olmadığını ve baskı hatasına kontrol etmelisiniz. Böyle bir hata varsa görevli öğretmene bildiriniz.

3. Sınav süresi 40 dakikadır. Cevaplayacağınız soru sayısı 20 dir. Erken vermek yerine cevaplarınız kontrol etmelisiniz.

4. Sınav sırasında çok heyecan yapmanıza gerektirecek bir durum olmayacaktır. TEOG sınavını sınıfınızda yazılı oluyormuş gibi düşününüz. Eğer çok heyecanlanırsanız, derin bir nefes alınız.

5. Soruların cevaplarını boş bırakmayın. Yanlış doğruyu götürmemektedir. Cevap formunda boş bıraktığınız veya bilemediğiniz yerler varsa şıklardan en az işaretlediğiniz şıkkı sayarak onu verebilirsiniz. Şıkları azaltın, olabilecek  Testlerde genellikle şıkların dağılımı eşit olmasına özen gösterilir. Ancak bu kesin bir kural değildir.

20 sorunun yaklaşık 5 tane A şıkkı, 5 tane B şıkkı, 5 tane C şıkkı, 5 tanede D şıkkı vardır.
Bu sayı 6 tane A, 4 tane C şeklinde de olabilir. Optik formdaki şıkları sayarak sallayacağınız cevap varsa en az işaretlediğiniz şıkkı işaretlemeniz yerinde olacaktır.

Örneğin 30 Nisan 2015 TEOG2 sınavında
Türkçe A kitapçığında 4 A şıkkı, 5 B şıkkı, 6 C şıkkı, 5 D şıkkı vardır.
Fen Bilimleri A kitapçığında 5 A şıkkı, 5 B şıkkı, 5 C şıkkı, 5 D şıkkı vardır.
Matematik A kitapçığında  4 A şıkkı, 5 B şıkkı, 6 C şıkkı, 5 D şıkkı vardır. (Nadir olarak 3 B şıkkı arka arkaya gelmiştir.)
T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi A kitapçığında 4 A şıkkı, 5 B şıkkı, 5 C şıkkı, 6 D şıkkı bulunmaktadır.
İngilizce A kitapçığında 5 A şıkkı, 6 B şıkkı, 4 C şıkkı, 5 D şıkkı vardır.

2017 TEOG-2 sınavında nadir de olsa Fen Bilimleri dersinde 7 D şıkkı olmuştur.
Bu durumda şüpheye düşen bazı öğrenciler şıklarında değişikliğe gitmiş ve yanlış yapmasına neden olmuştur.



Not: Tabi ki bu kesin bir kural değildir.


Arka arkaya 3 ve daha fazla aynı şıkkın gelme olasılığı çok çok azdır. Cevap anahtarınızda ardı ardına 5 A şıkkını işaretlemişseniz. Bu işte bir terslik var demektir.
Ancak yine de olma ihtimali vardır.
Bu nedenle sorulardan eminseniz değişiklik yapmanızı önermiyoruz.

6. Su şişenizin kapağını iyi kapatın. Suyun optik forma dökülmesi ve cevapların okunamaması gibi bir durumla karşılaşmamak için, su şişenizi masa üzerinde bulundurmak yerine oturduğunuz oturağa bırakmanız daha faydalı olacaktır.

7. Soruları dikkatlice okuyunuz, önemli yerlerin altını mutlaka çizerek belirtiniz.

8. Sınavda kendinizi olumlu motive edin. Başarısızlığa değilde, başarıya odaklanın. Yapacağım diyerek başlayın. Siz sınavdan değil sınav sizden korksun.

9. Yanlış hazırlanmış olduğunu düşündüğünüz soru varsa telaşlanmayın. İptal edilen sorular bu yıl (2015-2016) doğru çözülmüş gibi değerlendirilecek.

10. Şekilli sorular gözünüzü korkutmasın, şekli iyi inceleyin. Cevap şeklin içerisinde gizlenmiş olabilir. Şekle göre diye başlayan sorular, mutlaka şekil incelenerek cevaplanmalıdır.

11. Paragraflı sorularda önce soruyu okuyun sonra paragrafa geçin. Paragraf sorusunda genellikle bilgiden çok anlama ve yorum yapma beceriniz ölçülmektedir. Paragrafı dikkatlice okumanız ve anlamaya çalışmanız gerekmektedir.


Not: Buradaki belirtilen hususlar tavsiye niteliğindedir. 
Her öğrenci kendi yolunu en iyi yine kendisi çizecektir.

Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder