Listeria Nedir - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2017/01/19

Listeria Nedir

Listeria Bakterisi (Monocytogenes)

Listeria nedir

Listeria bir çeşit bakterinin sebep olduğu hastalıktır. Listeria Monocytogenes adı verilen bakterinin vücuda girmesiyle ortaya çıkar. Özellikle yeni doğan bebeklerde ve bağışıklık yetersizliği olanlarda enfeksiyon meydana getirir.

Evimizde bulunan kedi,  köpek,  kanarya,  balıklar gibi evcil hayvanlarda ve taşıyıcı olan insanlarda bulunabilir.  Bakteriyi taşıyan hayvanın gübresi ile bulaşmış sebze ve meyvelerde,  pastörize edilmemiş sütte,  kırmızı ette,  tavuk etinde,  deniz ürünlerinde ve yeterince işlenmemiş sütlerden yapılan peynirlerde bulunan bakteriler insanlarda listeria enfeksiyonuna neden olabilmektedir.  Bakteri toprakta, suda ve kanalizasyon sistemlerinde yaşar ve buradan da evcil ve vahşi hayvanlara, kuşlara, sineklere ve kabuklu deniz hayvanlarına geçer.  Erişkinlerin %1-5'inin dışkısında bakterinin bulunduğu tahmin edilmektedir.

Listeria Belirtileri

Çoğu insanda hafif ve yüksek ateşe, kusma ve ishal belirtilere neden olmaktadır. Bu belirtiler genellikle tedavi için gerek kalmadan üç gün içinde geçer.

Yaptığı Hastalıklar

Evcil ve yabani hayvanlarda bu bakteri olabileceğinden, insanlara da bulaşabilmektedir. Özellikle yaşlılarda, yenidoğanlarda ve bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle yetersiz olanlarda ölümcül enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Ülkemizde de zaman zaman listeria salgınları yaşanmaktadır. İnsanlarda menenjit, septisemi, konjonktivit, gebelerde ölü doğuma neden olabilir. Tedavisi için antibiyotiklerden yararlanılır.

Hastalığın Önlenmesi

  1. Her zaman gıda hijyenine dikkat edilmelidir.
  2. Hayvansal kökenli gıdalar veya çiğ kanatlı, kırmızı et iyice pişirilmelidir.
  3. Evcil hayvanların çiğ besinlerle (et, süt..) beslenmemelidir.
  4. Sebze ve meyveler yenmeden önce iyice yıkanmalıdır.
  5. Pastörize edilmemiş süt veya böyle sütlerden yapılan gıdalar tüketilmemelidir.
  6. Listeria soğukta da üreyebilen bir bakteri olduğundan buzdolapları ve soğuk odalar düzenli olarak temizlenip, dezenfekte edilmelidir.
  7. Tüketime hazır veya çabuk bozulan gıdalar mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir.
  8. Gebeler,  AIDS hastası ve yaşlılar  gibi bağışıklık sistemi zayıf kişiler  daha dikkatli olmalıdırlar.
Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder